
Tradicionalna kuhinja
Među starim tradicionalnim jelima iz Slavonije najpoznatiji
su proizvodi koji se poistovjećuju sa Slavonijom – kulin,
šunka, švargl, slanina, čavarci, dok su mnoga jela davno
zaboravljena poput cicvare s krompirom, krkljuš, sekeli-
gulaš, ljeljini dukati,utvajski ražanj, bjeli žganci, hladetina
ili lučevine, slavonska satrica….to su jela koja svojim
egzotičnim nazivima prizivaju sjećanja na prošla vremena.
Tradicijska jela svoj nastanak koji je bio uvjetovan
određenim razdobljem u godini, uglavnom vjerskim običajima.
U Slavoniji, čiji su stanovnici oduvjek slovili za vrlo pobožne,
neka su jela nastala u vrijeme kada se postilo. Svedena su
pod nazivnik ”bezmasna jela”, a u današnje vrijeme, koje za
većinu znači izobilje u hrani, ta se jela rijetko pripravljaju te su
gotovo potpuno zaboravljena.
Tradicionalnu prehranu kao što
su jela; čobanac,guščji paprikaš, sarma, šaran u rašljama
trebali bi postati slavonski brand kao autentična, zaštićena jela
tradicionalne kuhinje s ovih prostora.
Ratarska proizvodnja
Osnovna djelatnost je ratarska proizvodnja s cca 1100 seljačkih gospodarstava na bazi cca 12000 ha oranica (od toga u vlasništvu Zadruge 500 ha).
pročitajte višeStočarska proizvodnja
Stočarskom proizvodnjom se bavimo u dugogodišnjoj kooperaciji sa seljačkim gospodarstvima od kojih godišnje otkupimo cca 5000 komada svinja i 6 mil. litara mlijeka.
pročitajte višeKooperacija
Dugogodišnjom suradnjom ostvarujemo ugovaranje proizvodnje sa oko 1100 seljačkih gospodarstava a pored kooperacije značajno je zastupljena i veleprodaja.
pročitajte više